Zona
Fotolia 5812667 xs

SVE O SAMOPOUZDANJU

Slušamo o samopouzdanju kao jednom od karakteristika uspješnih ljudi, no jeste li se ikada upitali kada i kako gradimo tu kvalitetu?Kao djeca počeli smo graditi temelje koji će biti baza konstrukcije našeg samopouzdanja kroz daljnje odrastanje do danas.

Stalno slušamo o samopouzdanju kao jednom od karakteristika uspješnih ljudi, no jeste li se ikada upitali kada i kako "učimo" ili gradimo samopouzdanje.

Sve počinje još od malih nogu. Kao djeca počeli smo graditi temelje koji će biti baza konstrukcije našeg samopouzdanja kroz daljnje odrastanje do danas.
"Moraš biti dobra, slušati sve i svakoga, napraviti kako ja kažem, sve što dotakneš pokvariš, ti si zločest, ništa ne valjaš, tvoje sposobnosti su ograničene, tupav si, ružna si….."

Ako ste ove izraze ikada čuli, znajte da su osobe koje su vas "častile" ovakvim epitetima znatno utjecale na "ubijanje" vašeg samopouzdanja. Ukoliko je vaše samopouzdanje poprilično nisko bitno ga je dovesti do razine, kako bi se bez osjećaja grižnje savjesti izboriti za vlastite ideje i stavove.

Koji je vaš tip samopouzdanja?

Rad na razvoju samopouzdanja je kompleksan i dugoročan proces, ali na početku, od velike je pomoći ukoliko znate prepoznati koji ste tip (ne)samopouzdane osobe. U različitim studijama većinom ćete naići na tri različita tipa:

1. Osoba bez samopouzdanja tkz. mekušci
2. Osoba sa relativnim samopouzdanjem tkz. kampanjci
3. Osoba sa vrlo viskom razinom samopuzdanja tkz. prodorni

Mekušac

Osoba pod brojem jedan ili "Mekušac" svega se srami i svojim zatvorenim pristupom znatno otežava komunikaciju s okolinom. Gotovo nikada ne izražavaju svoje mišljenje i zapravo vrlo često su kolektivna kopija. Njihov problem najviše šteti njima jer će imati poteškoća promijeniti pokvarenu ili potrganu robu, neće vam ukazati na greške nego će se prilagoditi, priklonit će se drugima u svakoj sitnici i ideji. Za njih se može reći da su se u potpunosti udaljili od svog identiteta i česta su marioneta okoline.

Kampanjac

Oni za razliku od Mekušaca imaju dozu samopouzdanja, ali jedino ako procjene da je druga osoba u komunikacijskom procesu Mekušac. Oni će Mekušcima dati jasno do znanja što misle ili osjećaju, no stvar se mijenja kad je njihov sugovornik prodorna osoba puna samopouzdanja. Ovakve osobe još nazivaju dvoličnima i u kolektivu vrlo često otežavaju komunikacijske procese jer su sklone utjecaju na one koji imaju manje samopouzdanja od njih, a one koji su jači od njih favoriziraju, ali ne teže biti kao oni jer su na žalost "zaglavile" u spoznaji kako imaju dovoljno samopouzdanja. Oni u komunikaciji često koriste izraze kojima ističu svoje samopouzdanje pa od njih možete čuti: "Ja ću svima reći što ih ide, kažem u facu …", a kada do takvih situacija dođe jednostavno djelima ne podržavaju riječi.

Prodorni

To su osobe koje jasno izražavaju svoje stavove, mišljenja, ideje i osjećaje. Sa njima je iznimno ugodno komunicirati jer uvijek znate što misle ili osjećaju i nema prikrivanja i "glume". Bitno je istaknuti da nisu agresivni jer njima nije cilj manipulirati ili kontrolirati, oni samo žele izraziti svoje mišljenje jer smatraju da je to pravo svakog čovjeka.

Bitno je zapamtiti da i vi utječete na razvoj nečijeg samopouzdanja, stoga sljedeći puta kad vam se ideja vaših suradnika ne sviđa probajte sa: "Zanimljiva ideja, ali to nije moj stil, no smatram da bi ti to uspješno izveo ili izvela." Na ovaj način ćete iskazati svoje mišljenje, a da nikoga ne uvrijedite ili još gore da ne "ubijete" nečije samopuzdanje.

Arhiva