Zona
Dreamstime s 92381449

SAN KAO FANTOM

San je složen psihobiološki proces koji uključuje niz slika, ideja, emocija i osjeta koji se obično nehotice javljaju u umu tijekom spavanja. Saznajte više.

Autor članka: Zlatko Olić, stručnjak za razvoj ljudskih potencijala, specijaliziran za sport, posjetite web site ovdje

"Mi spavamo, naš život je san. Ali, ponekad se probudimo, tek toliko da znamo da sanjamo." -Ludwig Wittgenstein

Leptir Chuang Tzu-a

San je složen psihobiološki proces koji uključuje niz slika, ideja, emocija i osjeta koji se obično nehotice javljaju u umu tijekom spavanja.

Što se tiče snova, jedno je sigurno : sa svojim sadržajem i simbolikom ne prestaju očaravati čovječanstvo. Astrolozi, tumači snova, neurolozi i ostali bave se tim nevjerojatnim psihičkim iskustvom, a ipak nisu otkrili sve njegove tajne. Šamani, budisti i ostali duhovni istraživači otkrivaju iskustvo sanjanja pomoću lucidnih snova, otkrivajući tako nove horizonte našem razumijevanju duhovnog i svjetovnog.

Komunicira li naša podsvijest putem snova? Po Carlu Gustavu Jungu, švicarskom psihologu i psihijatru, odgovor je – da.

Za Chuang Tzu-a, ono što se obično smatra ljudskom stvarnošću predstavlja samo veliki san. Chuang Tzu, uz Lao Tzu-a, je najpoznatiji predstavnik ranog taoizma i najplodniji prozni pisac svog vremena ( 4. stoljeće prije Krista ) te se smatra velikim učiteljem taoizma.

Svoje shvaćanje snova najljepše opisuje u svojoj priči o leptiru:

“Jednom sam ja, Chuang Tzu, sanjao da sam leptir i da letim tamo-amo, od cvijeta do cvijeta. Lepršajući okolo, uživao sam i nisam imao pojma da sam Chuang Tzu. Tada sam se iznenada probudio i opet sam bio Chuang Tzu.

Međutim, nisam mogao zaključiti je li to Chuang Tzu sanjao da je leptir ili to leptir sada sanja da je Chuang Tzu.”

Rijeka snova

Taoisti kažu da je san kao fantom. Taj fantom se stvara na osnovu naše percepcije.

Ta fantomska percepcija stvarnosti stvara se svakodnevno, tijekom cijelom našeg života. Zapravo, ona je stvorena i prije našeg rođenja u ovom fizičkom tijelu.

San je jači kada mu dajemo pozornost. Najveću pozornost dajemo mjestu u kojemu živimo zato što smo u njemu svakodnevno. Mjesto gdje živimo je scena u snu, koja je unaprijed postavljena i ta scena najbolje oslikava iskustvo sanjanja.

Europski gradovi, najčešće, su ti koji su nestvarni zato što imaju svoju dugu povijest, samim time i jaki narativ koji se veže uz njih.

Jedan od takvih gradova je i Rijeka.

Nikada niste bili fizički u Rijeci ili ste je posjetili više puta?

Svejedno, imate percepciju Rijeke.

Ta percepcija da ste prošli sve one lokacije gdje hodate uskim ulicama uzbrdo i nizbrdo, tražeći put prema moru. Šetate gradom, dok vas dizalice i neboderi prate u stopu.

Gledate brodove u luci, razgledavate grad i otkrivate svaki put nove stvari koje prije niste vidjeli. Ili jeste vidjeli više puta, ali se ne sjećate?

Otvorenih očiju sanjate dok vam gradski kipovi namiguju. Grad je svjedok vremena i događaja koji su trajno utisnuti u arhitekturu i atmosferu. Kada se spuste oblaci, na tren, grad nestane pa se, kada zapuše bura, ponovo pojavi.

Slika, okus, miris, zvuk, dodir - sve je tako “ stvarno “. Memorija se utisne u um, upravo dok spavamo…

Možemo reći da san djeluje kao fantom (sablast, priviđenje, avet). Fantom nas hipnotizira pomoću pet osjetila te nas prijeći da se probudimo i vidimo istinu.

Stvarnost se ne nalazi u percepciji , već se nalazi - iza svijeta osjetila. Povezivanjem sa tim svijetom budimo se iz fantomskog sna, a to buđenje predstavlja naš spiritualni razvoj i spoznaju istinske stvarnosti.

Arhiva