Zona
Fotolia 59915940 xs

FENOMEN "100 MAJMUNA"

Naučite više o fenomenu "sto majmuna" i saznajte više o kolektivnim poljima.Svaki član grupe doprinosi kolektivnom morfičkom polju, a totalna svjesnost tog morfičkog polja je dostupna svakoj individui grupe.

Japanski majmun Macaca fuscata koji živi na otoku Koshima, udaljenom od japanske obale, bio je predmet istraživanja barem 30 godina. Godine 1952. istraživači su hranili majmune slatkim krumpirima koje su bacali na pijesak. Krumpir je bio nečist i premda su majmuni voljeli slatkoću krumpira, očito nisu voljeli nečistoću. Mlada majmunska beba je našla rješenje i oprala krumpire u potoku i predala ih svojoj majci. Kada je jedanput naučila svoju majku tom triku, postupno je sve više majmuna ovladavalo njime. Između 1952. i 1958. kritična grupa majmuna, procjenjuje se oko stotinu majmuna, je naučila trik s pranjem krumpira. Nakon što je pretpostavljeni stoti majmun naučio trik s krumpirom, odjednom je cijelo pleme na otoku ovladalo tim trikom. Što je još iznenađujuće, kolonije majmuna na drugim otocima i kopnu, su odjednom počele prati svoje slatke krumpire. Iz nekog neobjašnjivog razloga, sposobnost je prenesena na druge majmune na udaljenim lokacijama. Taj fenomen je postao poznat kao „fenomen sto majmuna“.

Provedena su istraživanja kako bi se vidjelo je li učinak primjenjiv i na ljude, pa se pokazalo kako i ljudi, također, dijele nesvjesno znanje kao što dijelimo zajedničku bazu podataka. Kada se određene zagonetke poučavaju pojedinim članovima grupe, zagonetku je moguće značajno lakše i brže riješiti kada „stotinu majmuna“ grupe nauči trik. Prema biologu Rupertu Sheldrakeu, naša svijest je povezana s nevidljivim kolektivnim poljem kojeg naziva morfičkim poljem. Svaki član grupe doprinosi kolektivnom morfičkom polju, a totalna svjesnost tog morfičkog polja je dostupna svakoj individui grupe.

Pogledajte film i saznajte više:

Arhiva