Zona
Fotolia 70814876 xs

UPOZNAJTE ZEN

Prema zenu dostizanje mira postiže se odsutnošću bilo kakve unutarnje aktivnosti. Zenovci smatraju da je iskušavanje prave realnosti moguće isključivo kad su sve misli, sva vjerovanja odsutna.

Zen je japansko ime grane mahajana budizma u kojem se naglašava uloga sjedeće meditacije (zazen) u postizanju prosvjetljenja. Iako ga većina ljudi koji se bave njime smatraju načinom meditacije, neki ga smatraju i religijom, filozofijom, načinom života ili umjetnošću. Jedno od glavnih obilježja zena je "nedjelovanje". Stoga, zbog ogromne količine stresa u današnjem društvu, možda ne čudi što je upravo on postao svjetski fenomen u drugoj polovici 20.st. s centrima u mnogim zemljama. Um velikih zen majstora obilježava prirodno stanje postojanja-bez ega, bez identiteta i bez vjerovanja. Podaci govore da bilo koje objašnjenje onoga što zenovski um jest udaljava od spoznavanja te činjenice. Svaki opis prirodnog stanja uma zenovci smatraju lažnim, osim jednog-to stanje uma je nemoguće opisati, jer ono je uvijek veće od limitirajućeg opisa. Neki zenovski pristup životu odvajaju od raznih učenja, duhovnih putova i svetih rituala, jer smatraju da upravo takve stvari odmiču pozornost od onoga čemu zenovci teže-realnosti u kojoj ne postoji "ja". Daleko od zenovskog uma, većina kad razmišlja o sebi kao ljudskim bićima čini to na sljedeći način-mozak pokreće sofisticiranu strukturu vjerovanja koja kreira sadržaj identiteta i osjećaja sebe. No, zenovci to čine nešto drugačije. Da bi u potpunosti osvijestili i iskusili sebe, svoju pravu prirodu, oni teže tome da se u potpunosti odvoje od svog ega. Kad to dostignu, u tom trenutku se javlja "aktivna" praznina. Kroz tu prazninu čine akcije i one su čisti odgovor na sadašnji trenutak.

Prema zenu dostizanje mira postiže se odsutnošću bilo kakve unutarnje aktivnosti. Iz toga razloga, mir je nemoguće stvoriti jer on proizlazi iz odsutnosti činjenja. Također, zenovci smatraju da je iskušavanje prave realnosti moguće isključivo kad su sve ideje, sve misli, sva vjerovanja i svi tragovi identiteta u potpunosti odsutni… A kako to zapravo izgleda?

Arhiva