Zona
Nogomet

SEKS ILI NOGOMET

Prema istraživanju koje je provela svjetski poznata kompanija za proizvodnju seksualnih pomagala za žene, više od 90% Hrvata između nogometne utakmice i seksa, izabrati će...saznajte više.

Najvažnija sporedna stvar za većinu muškaraca i nije toliko sporedna. Naime, prema istraživanju koje je provela kompanija Gurnex, svjetski poznata po proizvodnji seksualnih pomagala za žene, više od 90% Hrvata između nogometne utakmice i seksa uvijek odabere nogomet. No to možda nije neoprostivo jer prema drugim istraživanjima sve više žena prati nogomet, što sociolozi objašnjavaju činjenicom da su mediji popularizirali taj sport. Nogomet se ženama posebno sviđa, jer se ne oslanja toliko na fizičku snagu koliko na vještinu, ali i zbog onog što im muški dio populacije često predbacuje, a to je da žene nogomet prate zbog nogometaša. Međutim neka istraživanja pokazuju da žene koje prate nogomet, znaju pravila bolje od muškaraca, pa tako primjerice koriste termin pomoćni sudac, dok muškarci uglavnom neispravno koriste termin linijski sudac. No, muškarci su ipak bolji u poznavanju nogometaša.

PROFESIONALNE NOGOMETAŠICE

Ali postoje i žene koje ne samo da navijaju, već i same sudjeluju u tom sportu. Mnogi povjesničari spominju seoska natjecanja u nogometu između udanih i neudanih žena u Engleskoj već u 19. stoljeću, a prva ženska ekipa formirana je u tvornici Dick, Kerr u Prestonu, za koju su igrale radnice u vrijeme pauze za ručak. U listopadu 1917. godine odigran je prvi susret između muške i ženske tvorničke ekipe, nakon što su žene isprovocirale muškarce izjavama da bi one igrale bolje od njih. Međutim rezultat nije poznat. 1921., zbog rastuće popularnosti ženskog nogometa i pod pritiskom engleskog nogometnog Saveza ženama je zabranjeno igranje nogometa sljedećih 50 godina.
Slično se dogodilo i u drugim zemljama. Nekoliko zemalja, primjerice Francuska i Italija nisu bile pod utjecajem te akcije, pa su kod njih ženske lige osnovane ranih tridesetih, a nakon 2. Svjetskog rata ženski se nogomet počeorazvijati i na sjeveru Europe, nakon čega Italija osniva nacionalni savez 1950. godine, a Njemačka već 1957. organizira prvo neslužbeno Europsko prvenstvo. Od 1991. godine postoji i Svjetsko prvenstvo za žene koje se tad održalo u Kini, a od prvog prvenstva naslov pobjednica odnijele su redom reprezentacije SAD-a, Norveške, pa opet SAD-a te zadnje dvije godine Njemačka. Trenutačno se za domaćina prvenstva 2011. bore Kanada i Njemačka. A iako se nogometašice natječu i na Olimpijskim igrama, od igara u Atlanti 1996. nisu ni približno dobro plaćene kao njihovi muški kolege.
Iako je među muškarcima uvriježeno praznovjerje da žena na stadionu donosi nesreću, sve više žena dolazi na nogometne utakmice, a porasla je i prodaja nogometne opreme i odjeće za žene, iako muškarci još uvijek znatno više troše na navijačke rekvizite. Muškarci su pri gledanju utakmica glasniji, nervozniji, a budući da prevladavaju u navijačkim skupinama skloniji su incidentima, kako na stadionima, tako i izvan njih.
Ispitivanje o navikama hrvatskih navijača, provedeno na 250 ispitanika koji prate nogomet, od čega je 77% muškaraca, pokazalo je da njih 20% nogometne prijenose gleda jednom dnevno, 40% barem jednom tjedno, 10% jednom mjesećno, a preostalih 30% prati samo različita prvenstva i nogometne kupove. Zanimljivo je da su Hrvatice najsklonije navijanju u Dalmaciji, gdje svega 20% žena ne navija ni za jedan klub, dok u Zagrebu i okolici čak 50% žena nogomet ne zanima.

ZDRAVSTVENE POSLJEDICE NAVIJANJA

Za vrijeme utakmice u kojoj igra njihova ekipa, rizik od srčanog udara za muškarce se povećava za čak 300%, dok se kod, smirenijih, žena povećava za tek 82%, pokazuju istraživanja sa Sveučilišta u MĂźnchenu. Stresu i nervozi kao uzročniku srčanog udara pripomažu i alkohol, cigarete i grickalice koji su često neizostavni navijački rekviziti. Tijekom prošlog nogometnog prvenstva liječnici su pomoć pružali najčešće 2 sata nakon utakmice. Zanimljivo je da tegobe nisu doživjeli samo navijači gubitničke ekipe, već su se srca naprezala pri svakom kaznenom udarcu, golu i dizanju sudskog kartona, dok se pritisak nastavljao i nakon završetka utakmice. Svega 9% ispitanika tvrdi da je mirno dok gleda utakmicu te da se ne zamaraju s rezultatom. Nakon praćenja utakmice 80% Hrvata pati od određenih tegoba poput bolova u nogama, od skakanja po tribinama, bolova u rukama, od lupanja npr. po stolu, zatim glavobolja, nakon opijanja te problema s grlom, zbog glasnog navijanja -što je i najčešći problem od kojeg pati čak 75% navijača.

Na pitanje strahuju li da će ih partneri za vrijeme prvenstva zapostaviti, 97% žena odgovorilo je negativno, a 1,7% izjavilo je da će to vrijeme izdvojiti za sebe. Neke žene odlučile su pak da će utakmice gledati zajedno sa svojim partnerima, što nije uvijek najpametnija odluka. Jedan primjer koji to uspješno oslikava dogodio se nakon kvalifikacijske utakmice između Rusije i Engleske za Euro 2008., kad se jedan englesko-ruski bračni par iz Bahreina posvađao i nije stao na riječima. Supruga Ruskinja tijekom utakmice dvaput je ubola muža u ruku, nakon što je Engleska zabila Rusiji drugi pogodak i odnijela pobjedu na utakmici. Supruga je prvo uhićena, ali ubrzo ipak puštena na slobodu, jer njezin lakše ozlijeđeni suprug nije želio podići optužnicu, pretpostavivši vjerojatno da je dovoljno kažnjena porazom ruske reprezentacije na terenu.

Arhiva