Zona
Fotolia 38046819 xs

NA SAMORAZVOJNOM PUTU

Samorazvojni put je proces spoznaje bez konačnog odredišta, a iskustvo spoznaje ne događa se u prošlosti ili u budućnosti, već se događa u sadašnjosti. Saznajte više.

Smisao samorazvoja nije ispunjavanje ciljeva, već je smisao spoznaja života i naše istinske prirode.

Samorazvoj je ključ koji otvara vrata istine. Naročito, kada nam je referentna točka samorazvoja - spoznaja, bez koncepata. Nismo na dobrom putu kada nam je referentna točka samorazvoja materijalizam, odnosno vezanost za njega. Vezanost za materijalizam nas dovodi do konceptualizacije i nepotrebnog kičenja života. Kod istinskog rada na sebi stvar je odbacivanja , a ne dodavanja.

Samorazvoj u materijalizmu

Možemo reći da je rad na sebi, u materijalizmu, imao svojevrsni početak u doba renesanse. U tom se dobu čovjek počeo ogledavati kao nešto drugačije od ostatka svijeta. Čovjek tada sebe otkriva u umjetnosti, obrazovanju, znanosti. Priroda, i sve u njoj, postoji da bi se čovjek mogao realizirati i izraziti. Činjenica da je čovjek sebe stavio na prvo mjesto je, istovremeno, progresivna i obmanjujuća za ljudsku vrstu.

U industrijskoj revoluciji čovjekova usmjerenost na sebe ide na novi nivo. Kako je čovjek počeo proizvoditi predmete u velikim serijama isto tako počeo je ,serijski, proizvoditi sebe. Sve postaje isto ili slično kako predmeti tako i ljudi. Industrijska revolucija omogućila je da čovjek ima više vremena da razmišlja o sebi, ali i da se od sebe otuđi. Tehnologija stvara privid da čovjek i društvo napreduju, ali se postavlja pitanje : koji je smisao tog napredovanja?

Smisao samorazvoja nije ispunjavanje ciljeva

Najzahtjevniji dio rada na sebi je - spoznati što smo i tko smo, uistinu. Lakše je baviti se iluzijama materijalnog svijeta. U lažnom samorazvoju najvažniji su : ciljevi. Puno je literature, u Self-Help industriji, napisano vezano za ciljni management. Kako ostvariti ciljeve, kako poboljšati sebe, kako uspjeti, kako steći status. Žudimo da postanemo samorealizirani u budućnosti, a istina je da točka ne postoji; u njoj nema nikoga tko se realizira, osim žudnje, same.

Smisao samorazvoja nije ispunjavanje ciljeva, već je smisao spoznaja života i naše istinske prirode. Ispunjavanje ciljeva može imati smisla- samo ako spoznamo sebe. Spoznaja sebe, istovremeno, znači i spoznaja svijeta zato što između nas i svijeta - nema razlike. Sve je cjelina, a cjelina je: život.

Proces spoznaje bez konačnog odredišta

Samorazvojni put je proces spoznaje bez konačnog odredišta, a iskustvo spoznaje ne događa se u prošlosti ili u budućnosti, već se događa u sadašnjosti.

Kao ljudska bića imamo svijest, a na samorazvojnom putu možemo spoznati ponešto o sebi, kao individualnoj svijesti. Mi ne transcedentiramo sebe zato što bi to značilo da smo odvojeni od cjeline. Mi jesmo cjelina ; pitanje je : da li smo kao individualna svijest povezani sa njom ili nismo?

Mi ne idemo prema nečemu i ne postižemo ništa više niti manje od onoga što već jesmo. Mi se povezujemo sa onim što je svugdje oko nas, sa onim što nema početka niti kraja ,sa onim što je vječno i beskonačno. A to povezivanje, uistinu, nije lagan put.

Autor: Zlatko Olić,stručnjak za razvoj ljudskih potencijala, specijaliziran za sport, posjetite njegovu web stranicu ovdje

Arhiva