Zona
Gejsa

GEJŠE - KURTIZANE ILI UMJETNICE

Znate li da unajmljivanje gejši košta 200-300 dolara po gostu? Ono što većina nas misli da zna o gejšama, naučila je iz knjige ili filma 'Sjećanja jedne gejše', no upravo je gejša na čijim sjećanjima je knjiga bazirana tužila autora, jer je smatrala da je izvrnuo njezinu priču ne bi li je učinio atraktivnijom i prodavanijom.

Ono što većina nas misli da zna o gejšama, naučila je iz knjige ili filma 'Sjećanja jedne gejše', no upravo je gejša na čijim sjećanjima je knjiga bazirana tužila autora, jer je smatrala da je izvrnuo njezinu priču ne bi li je učinio atraktivnijom i prodavanijom. Otkrijte tko su zapravo gejše!

Tko su gejše?

Gejša je žena visoko educirana o glazbi, plesu i zabavljanju. Sama riječ gejša na japanskom znači 'osoba od umjetnosti'. Gejše se godinama obučavaju da znaju svirati više glazbenih instrumenata, pjevati, plesati i biti savršenim hostesama na muškim zabavama. Ona je iluzija savršene žene i njezina odjeća i šminka je uprava takva da muškarcima zaista izgleda kao takva, da bi muškarci zauzvrat bili pak kadri platiti koliko treba da gejša bude prisutna na njihovoj zabavi te da udovoljava njihovim hirovima.

Iako je zapadnjačkoj kulturi gejša često poistovjećivana s prostitutkom, ona je u Japanu doživljavana u potpunosti drugačije, jer je ondje pojam neuhvatljive ljepote. Gejša na zabavi zabavlja plesom, pjesmom, čitanjem, pričanjem priča, razgovorom i flertom, no njezina prisutnost na zabavama nema nikakve veze sa seksom. Gejša s muškarcima smije razgovarati o svemu, kako od najobičnijih trivijalnih tema, tako i o ozbiljnim političkim pitanjima, što je predstavljalo veliku stvar u doba kad ostale žene nisu smjele ni glasati.

Gejše u smislu u kojem ih danas poznajemo pojavile su se u Japanu početkom 18. stoljeća. Dotad je bilo nezamislivo da se žena zabavlja na muškim zabavama, te su prve gejše zapravo bili muškarci koji su bili također posebno obučavani da održe zabavu. O tome kako i zašto su se pojavile ženske gejše postoji niz priča, pa tako neki kažu da je skupina ženskih umjetnica ukrala prostitutkama posao na jednoj zabavi na kojoj su trebale plesati i pjevati, dok drugi kažu da je sve krenulo od jedne prostitutke koja se zaposlila kao gejša zbog dodatne zarade, no budući da je postala jako popularna ženske gejše su postale tražene.

Vlast je, da bi gejše odvojila o prostitutki, zabranila seks na takvim zabavama, te je uvela pravilo da gejša ne smije sama ići na takve zabave. Gejšama je određena posebna odjeća i šminka, te mnoga druga pravila koja su umjesto da im otežaju učinile ih upravo još traženijima. Popularnost tog zanata navele je mnoge Japance da prodaju svoju djecu u okiye - kuće gejši, gdje su one obučavane za to da postanu gejše već od dobi od pet, šest godina. Danas mnoge djevojke u Japanu same odluče da žele postati gejše, jednako kao što neke odluče postati liječnice.

Obučavanje gejše

Nakon što se djevojka prijavi u okiyu da postane gejša, te ako je ondje prihvate, počinje njezina obuka. Na čelu okiye nalazi se okami ili okasan, što na japanskom znači majka, a radi se o ženi koja plaća njihovu obuku i brine se o njima. Sam trening traje oko šest godina tijekom kojih se djevojke obučava umjetnosti, glazbi, plesu, ceremonijama pijenja čaja, hostesiranju i jeziku. Za vrijeme tih šest godina dio vremena gejša živi u okiyi te provodi toliko vremena ondje da okiya za nju predstavlja drugu obitelj. Osim sviranja različitih instrumenata gejša se podučava kaligrafiji, te ikebani.

Gejša najčešće specijalizira samo jednu umjetnost poput pjevanja ili plesanja, ali mora savladati sve da bi uspješno završila obuku koja je navodno iznimno teška, te je svega mali broj djevojaka uspješno završava. Gejšu uče bontonu i gracioznosti, no također i kako laskati sramežljivom, kako nezainteresiranom ili arogantnom muškarcu s jednakim uspjehom. Za vrijeme treninga gejša se naziva maiko što znači pripravnica, a za to vrijeme mora imati i onesan - stariju sestru odnosno mentoricu koja je upućuje u sve. Maiko i onesan se združuju ceremonijom u kojoj obje popiju tri gutljaja sakea, a maiko preuzima ime koje će koristiti kao gejša, a koje se izvodi iz imena njezine onesan.

Onesan kao mentorica brine o njezinoj obuci, te je vodi sa sobom na zabave na kojima ona zabavlja, a maiko samo stoji sa strane i uči kako se to radi. Nakon godina treninga kad je maiko usavršila tajne zanata, izvodi se eriage - ceremonija u kojoj maiko simbolično zamjenjuje svoj crveni ovratnik bijelim i službeno postaje gejša.

Raditi kao gejša

Gejša se unajmljuje za zabave kao hostesa. Najčešće se radi o zabavama poslovnih ljudi koji pokušavaju sklopiti posao, a gejša je znak prestiža. Ona se pokazuje kao pokretač zabave, drži do kulture i umjetnosti, želi ugoditi klijentu i potvrditi da on ima novaca, budući da danas jedna gejša za dva sata zabave po gostu dođe od 200 do 300 dolara, s tim da na zabave uvijek dolazi više gejši, a na zabavi dobivaju i velikodušne napojnice. Gosti na zabavi se mogu napiti i raditi stvari koje je u njihovoj kulturi inače možda nepristojno, budući da su zabave uvijek tajne i da gejša ne smije pričati o njima.

Gejša mora biti registrirana kao takva da bi uopće smjela raditi. Osim što pjeva i pleše, gejša mora i paziti na goste da im bude ugodno te da se ne svađaju, a ako do svađe dođe mora ih znati pomiriti. Za vrijeme cijele zabave gejša hoda na nožnim prstima, tako da za nju zabava zaista predstavlja radno mjesto, a ne dobar provod. Gejša se smije, ako to poželi, upustiti u seksualnu vezu s mušterijom, no to nije provod za jednu noć. Tu se radi o trajnoj vezi koja započinje ceremonijom sličnoj japanskom vjenčanju, u kojem se gejša i njezin danna- zaštitnik, obvezuju jedno drugom. Ukoliko žele prekinuti vezu, pokreće se postupak razvoda.

Gejšina odjeća

Maiko i gejša se odijevaju drugačije. Gejšin kimono otkriva njezin vrat što je prema japanskoj kulturi najsenzualniji dio žene. Cijena jednog takvog kimona seže do nekoliko tisuća dolara. Kimono koji nisi maiko ima izrazito duge rukave te je izrazito šarenih boja. Ona također nosi visoke drvene klompe da joj se kimono ne vuče po podu.

Gejša na lice nanosi bijelu boju, koja je u prošlosti bila na bazi olova i otrovna, no danas je posve bezopasna. Prema tradiciji na lice se prvo nanosi ulje, pa vosak i tek potom bijeli puder, da bi lice bilo savršene glatkoće. Maiko nanosi crveni ruž samo na donju usnu što je znak da se radi o početnici. Njezina kosa mora biti duga već kad postaje pripravnica, te se oblikuje u različite frizure. Prije nego postane gejša maiko izmjeni pet različitih frizura. Posljednja frizura naziva se ofuku, koju je maiko u prošlosti počinjala nositi nakon prvog seksualnog iskustva, a danas je to obično nakon navršene 18. godine života. Nakon što maiko postane gejša, dobiva jednostavniji i lakši kimono, a nakon nekoliko godina rada dobiva pravo nositi i laganiju šminku.

Gejšin život

Gejša živi u matrijarhatu, budući da u okiyi nema muškaraca, te sve rade i vode žene. No postoje pravila kojih se gejša mora držati i ako ih prekrši može izgubiti dozvolu za rad, primjerice ako uvrijedi gazdaricu kuće u kojoj se održava čajanka. Gejša može biti isključivo slobodna žena, a ako se odluči službeno udati mora se prestati baviti tom profesijom.

Gejšin život izgleda otprilike ovako: djevojka koja odluči postati gejša pomaže maiko i gejši u okiyi te obavlja njihove kućanske poslove ne bi li je ovi zadržali. U dobi od 15 godina ceremonijom mishedashi dobiva mentoricu i postaje maiko te sljedećih pet do šest godina uči. Nakon toga ceremonijom promjene ovratnika koja se naziva eriage, maiko postaje gejša. Gejša godinama radi u jednom jedinom okrugu, a živi u okiyi iz koje se smije preseliti u vlastiti stan, jedino ako pronađe svog dannu. Hiki-iwai ceremonija posljednja je ceremonija u gejšinoj karijeri u kojoj je se razrješava dužnosti nakon čega ona može pokrenuti svoju okiyu ili se jednostavno prestati baviti tim poslom.

Danas sve manje žena u Japanu odabire tu profesiju, te se zbog emancipacije žene žele baviti drugim djelatnostima, dok je gejša ostala samo simbol egzotike dalekog Japana i elegancije i kulture koju su gejše predstavljale. Premda neupitna ostaje činjenica da je i danas san gotovo svakog muškarca da, ako posjeti Japan, na svoje oči vidi umjetnost zabavljanja jedne gejše.


Arhiva