Zona
Balancing 1868051 1920

CILJ JE BALANS

 Ne možete ostvariti ono što zamislite? Uzrok je u neravnoteži misli, emocija i akcija. Ključ ostvarenja je u njihovom skladu. Naučite kako to ostvariti.

Poznato je kako na kvalitetu života utječu mnogi faktori poput prehrane, vježbanja i dovoljne količine sna. Kako bi želju za pravilnom prehranom, karijerom ili skladnijim odnosom živjeli i ostvarili u svakodnevnom životu najvažnija je kvaliteta vaših misli.

Misli – emocije - akcija

Misli stvaraju emocije, emocije vas pokreću na akciju. Kada radite ono što volite misli, emocije i akcije koje pokrećete kako bi nešto napravili su u balansu. Sklad između misli i emocija i akcija koje poduzimate kako bi realizirali ono što želite omogućava da se vaše ideje i ciljevi ostvaruju lagano i spontano. Ravnoteža između misli, emocija i akcija je cilj.

Realizacija vaših ideja stvara ugodu, uvećava osjećaj motivacije i samopouzdanja. Samopouzdanje daje dodatni poticaj za ulazak u nova iskustva. Novim iskustvima postajete sigurniji u sebe, imate još više motivacije i osjećate se ugodnije. Osjećaj ugode nastavlja se uvećavati i rezultira napretkom u svim aspektima života.

Uzmimo jedan jednostavan primjer. Volite piti kavu. Kavu ćete piti bez promišljanja i bez potrebe za nagovaranjem. Uživat ćete u ritualu kuhanja i ispijanja kave. Misao koja kaže pije mi se kava u vama stvara emociju koja podržava tu misao i vi se osjećate ugodno. Okus, miris i toplina kave u vašem tijelu stvara ugodu. Ta ugoda vas motivira da skuhate ili odete na kavu. Ljudi se vole osjećati ugodno. Ono što im je ugodno priželjkuju i rade bez problema, zastoja, promišljanja ili preispitivanja. Misao, emocije i akcije su u balansu i ideju pijenja kave ostvarite s uživanjem. Ako se radi o suprotnom pa ne volite piti kavu nećete ju piti i to je to. Tako bi trebalo biti sa svime što radite i živite.

A što ako...

Kada se radi o karijeri ili odnosu u kojem niste zadovoljni ili prijateljima iz djetinjstva s kojima više nemate zajedničkih interesa priča se komplicira jer se u odluku dali dati otkaz ili prekinuti odnos upliću brojni obrasci ponašanja, navike, pravila društva i odgoja. Misao koja kaže trebam dati otkaz prati emocija straha koja stvara neugodu i pregršt drugih misli poput nije lako naći posao, treba plaćati račune, što ako i na sljedećem poslu bude isto a sad riskiram stvara još veći osjećaj neugode i tjeskobe.

Taj unutarnji proces vas paralizira i tada ne znate što napraviti a najčešće ne napravite ništa. Usklađenost misli emocija i akcija život čini opuštenim, spontanim i ispunjenim. Ne postoji borba, mučenja s odlukama, nema otpora, unutarnjih svađi i prijekora. Ako se tako ne osjećate postoji nesklad između misli, emocija i akcija i zato dolazi do zastoja. Raditi posao isključivo zbog egzistencije ili biti s partnerom iz navike nije ugodno i zbog toga će i vaša motivacija biti niska i odlazak na posao ili odnos bit će težak. Teško ćete se ustajati, na poslu ćete imati probleme i tako u krug.

Podsvijest omogućava ostvarenje ciljeva

Poznavanje ovih procesa i razumijevanje podsvjesnih mehanizama omogućavaju izbor i svjesnu transformaciju. Kada razumijete što se događa i ako vam nešto stvara puno misli ili nemate motivaciju ili postoje zastoj u realizaciji znači kako nešto negdje nije u skladu i trebate propitati i saznati o čemu se radi. Razumijevanje funkcioniranja uma oslobađa vas dvojbi, sumnji i nezadovoljstva. Tada osjećate unutarnju sigurnost koja vas motivira i iz te motivacije proizlaze akcije koje rezultiraju onim što želite živjeti. Kada radite posao koji volite, u odnosu ste ili se družite s ljudima koji vas uveseljavaju cijeli život dobiva drugačiju notu. Takav način života čini vas samopouzdanim i opuštenim i uvećava balans u svim aspektima života.

Ako imate zastoj u ostvarenju svojih ciljeva, probleme koji se ponavljaju, teško odlučujete što napraviti ili osjećate nesklad u bilo kojem aspektu života javite se na coaching Ostvarite balans i realizirajte svoje ciljeve s lakoćom!

„Sreća je kad je usklađeno ono što misliš, ono što govoriš i ono što radiš.“ Mahatma Gandhi

Autorica teksta je Ivana Song, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, više o njezinom radu saznajte ovdje

Arhiva