Zona
Fotolia 40105074 xs

BIG PHARMA

Osim što organizira i provodi eksperimente, industrija lijekova je u velikom broju slučajeva odgovorna i za pisanje znanstvenih izvještaja eksperimenata. Izvještaje pišu PR-firme nakon čega se podnose poznatim znanstvenicima samo na potpis.Upoznajte najprofitabilniji posao u svijetu. Pogledajte video i saznajte više.

Jedan medicinski eksperiment sa tisućama sudionika košta stotine milijuna dolara i jedino je industrija lijekova, od Amerikanaca prozvana BigPharma, zainteresirana za ove eksperimente i ima sredstva za njihovo provođenje. Zarada od jednog preparata, namijenjenog zdravim ljudima koji će ga dnevno uzimati do kraja svog života, je naime ogromna. Na listi od 500 najprofitabilnijih firmi u svijetu, objavljenoj u financijskom časopisu Fortunes 2002. godine, ukupna zarada 10 farmaceutskih firmi bila je veća od ukupne zarade svih ostalih 490 firmi. Prije 1980. godine industrija lijekova nije imala utjecaja na provođenje medicinskih eksperimenata, ali na račun novih pravila i zakona situacija se radikalno promijenila. Danas je upravo farmaceutska industrija ta koja priprema i strukturira izvođenje eksperimenata, izrađuje protokole istraživanja, analizira krvne testove, odgovorna je za komplicirane statističke analize, odlučuje da li će se rezultati objaviti, na koji način će se objaviti i u kojem znanstvenom časopisu. Također je industrija lijekova ta koja plaća za potrebne radne sastanke, konferencije, naknade piscima i predavačima te putne troškove stotinama liječnika i znanstvenika. 

Kad se jedan znanstveni članak ili izvještaj znanstvenog istraživanja objavi u nekom od mnogih svjetskih medicinskih časopisa, smatra se pouzdanim izvorom činjenica. Nažalost, ovo je daleko od istine. Osim što organizira i provodi eksperimente, industrija lijekova je u velikom broju slučajeva odgovorna i za pisanje znanstvenih izvještaja eksperimenata. Izvještaje pišu PR-firme nakon čega se podnose poznatim znanstvenicima samo na potpis. Mnogi medicinski časopisi su puni članaka koje su napisali ”ghostwriters-i” industrije lijekova. Kako je ovo moguće? Nažalost, novac još uvijek upravlja ljudima i njihovim djelima. Mnogi znanstvenici su potplaćeni od farmaceutske industrije na razne načine. Na primjer, zajedno sa svojim institucijama dobivaju zaradu od patentiranih proizvoda, predstavljaju lijekove i aparate na simpozijima i kongresima sponzoriranim od industrije, te primaju skupe darove i putovanja na luksuzna mjesta. Osim toga mnogi posjeduju akcije u farmaceutskim tvrtkama. Čak i utjecajna sveučilišta dobivaju ekonomske doprinose od industrije. Harvard je, primjerice, sponzoriran od desetak medicinskih tvrtki. Niti liječnici nisu isključeni. Mnogi imaju posebne aranžmane sa industrijom lijekova. Jedan američki liječnik može npr. dobiti 10 000 dolara za svakog pacijenta kojeg nagovori da sudjeluje u nekom medicinskom eksperimentu, a kad je skupio 6 takvih pacijenata, prima još 30 000 dolara ekstra. U Njemačkoj svaki liječnik dobiva 10 000 eura godišnje od farmaceutskih tvrtki ukoliko propisuje njihove lijekove pacijentima.

Pogledajte film i saznajte više:

Arhiva